روز ۲۶ مرداد، حوالی ساعت ۲۱ اهالی مردم تبریز در جلوی تالار پارک شاه گولی در مراسمی که برای یادبود و اظهار همدردی با مردم زلزله زده قره داغ برپا شده بود شرکت نمودند که این مراسم با دخالت نیروهای امنیتی و بازداشت ۴ نفر بپایان رسید.
بنا به اطلاع گزارشگران ، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ساعت ۹ شب ۲۶ مرداد ماه اهالی تبریز که در جلوی تالار پارک شاه گولی مراسمی تحت عنوان "شمعی برای جانباختگان زلزله" برگزار نموده بودند با یورش نیروهای انتظامی و امنیتی روبرو شدند که طی این حمله ۴ تن از شرکت کنندگان بازداشت شدند.
یک شاهد عینی در این رابطه به گزارشگر هرانا گفت: با افزایش ازدحام مردم که با روشن کردن شمع یاد جانباختگان زلزله اخیر را گرامی میداشتند نیرویهای انتظامی و امنیتی از ترس شروع تظاهرات با یورش به سوی مردم سعی در پراکنده کردن مردم نمودند و شمعهای که به احترام جانباختگان روشن شده بود را لگد مال نمودند در این بین چهار تن از فعالین حاضر در مراسم را دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال دادند.
این فعالین پلاکاردهایی به مضمون "آذربایجان تسلیت و آذربایجان در حال مرگ است و....." در دست داشتند همچین ظرفهایی آماده برای گذاشتن شمع که با یورش مامورین امنیتی مواجه شدند.
بررسی موارد حقوقی نقض شده در این گزارش:
• اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی: تشکیل اجتماعات و راه پیماییها بدون حمل سلاح و به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است.
• اصل ۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی: تفتیش عقاید ممنوع است و هیچ کس را نمیتوان به صرف داشتن عقیدهای مورد تعرض و مواخذه قرار داد.
• اصل ۱۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی: مردم ایران از هر قوم و قبیلهای که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ،نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.
• ماده ۲۶ و ۲۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی: کلیه اشخاص در مقابل قانون متساوی هستند و بدون هیچگونه تبعیض استحقاق حمایت بالسویه قانون را دارند. از این لحاظ قانون باید هر گونه تبعیض را منع و برای کلیه اشخاص حمایت مؤثر و متساوی علیه هر نوع تبعیض خصوصاً از حیثنژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقاید سیاسی و عقاید دیگر، اصل و منشاء ملی یا اجتماعی مکنت، نسب یا هر وضعیت دیگر تضمین بکند و در کشورهائیکه اقلیتهای مزبور را نمیتوان از این حق محروم نمود که مجتمعاً با سایر افراد گروه خودشان از فرهنگ خاص خود متمتع شوند و بدین خود متدین بوده و بر طبق آن عمل کنند یا بزبان خود تکلم نمایند.
• بند ۱ ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی: هیچکس را نمیتوان بمناسبت عقایدش مورد مزاحمت اخافه قرار داد.
• بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی: هر کس حق آزادی بیان دارد. این حق شامل آزادی تفحص و تحصیل و اشاعه اطلاعات و افکار از هر قبیل بدون توجه به سر حدات خواه شفاهاً یا بصورت نوشته یا چاپ یا بصورت هنری یا به هر وسیله دیگر به انتخاب خود میباشد.
• بند ۱ ماده ۲۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر: هر شخصی حق دارد از آزادی تشکیل اجتماعات، مجامع و انجمنهای مسالمت آمیز بهرهمند گردد.
• ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر: هر فردی حق آزادی عقیده و بیان دارد.
• ماده ۲۱ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی: حق تشکیل مجامع مسالمت آمیز برسمیت شناخته میشود.
• بند ۱ ماده ۱ اعلامیه مربوط به اشخاص متعلق به اقلیتهای ملی یا قومی، دینی و زبانی: از موجودیت و هویت ملی، قومی، فرهنگی، دینی و زبانی اقلیتها در سرزمینهای خود حمایت و ایجاد شرایط را برای ارتقای این هویت تشویق شود.
• بند ۱ و ۲ ماده ۲ اعلامیه مربوط به اشخاص متعلق به اقلیتهای ملی یا قومی، دینی و زبانی: اشخاص متعلق به اقلیتها حق دارند در نهان و به طور علنی، آزادانه و بدون مداخله و یا هر شکل از تبعیض، از فرهنگ خاص خود بهرهمند و برخوردار شوند، دین خود را اعلام و به آن عمل کنند و به زبان خاص خود سخن بگویند و به صورتی موثر در زندگی فرهنگی، دینی، اجتماعی، اقتصادی و عمومی شرکت کنند.
• بخش الف ماده ۱۵ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی: شرکت در زندگی فرهنگی برای عموم، بایستی به رسمیت شناخته شود.
• بند ۱ ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی: هرکس حق آزادی و امنیت شخصی دارد. هیچ کس را نمیتوان خودسرانه دستگیر یا بازداشت کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر